EWat zijn Micro-organisme en hoe werkt het dominantie principe

Micro-organisment zijn eencellige organismen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Toch zijn ze overal overvloedig aanwezig, ook op en in ons lichaam. Het waren de eerste levensvormen hier op aarde die het leven mogelijk maakten en ze zijn onontbeerlijk voor ons voortbestaan. Ze vermenigvuldigen zich door zich te voeden met voedingsstoffen uit hun omgeving, tot tweemaal zo groot te worden en zich vervolgens in tweeën te splitsen. Er zijn micro-organismen die opbouwen en voor harmonie en gezondheid zorgen en er zijn er die opruimen en schadelijke stoffen produceren. Beiden zijn nodig. De ideale balans tussen deze 2 groepen is ongeveer 85% 'goede' en 15% 'slechte'. Deze verhouding is een van de kritische factoren die uw gezondheid bepalen, omdat de goede micro-organismen essentieel zijn voor:
  • de juiste ontwikkeling van uw immuunsysteem
  • bescherming tegen overgroei van andere micro-organismen die zitten kunnen veroorzaken
  • de spijsvertering en opname van voedingsstoffen
  • het beïnvloeden van de genactiviteit en - expressie
Micro-organismen staan in constante communicatie met elkaar. Hun vernuftig communicatienetwerk bepaalt wie de overhand krijgt...

EM zijn Effectieve Micro-organismen

Effectieve Micro-organismen zijn een mix van circa 80 verschillende soorten gezond makende Effectieve Micro-organismen. Ze worden verzameld in de vrije natuur, zijn niet gedemodificeerd en gemanipuleerd en worden op een natuurlijke wijze in labo-omstandigheden vermenigvuldigd. EM is dus puur natuur. De Effectieve Micro-organismen worden gebruikt om de natuurlijke weerstand van bodem, plan, water, mens & dier te verhogen.

Waar komen ze vandaan?

De cocktail van deze nuttige micro-organismen werd in de jaren '80 samengesteld door Prof. Dr. Higa uit Japan. Hij werkte aan een oplossing om met minder chemicaliën een hogere landbouwopbrengst te bekomen. Door een gelukkig toeval ontdekte hij dat de focus van zijn onderzoek niet op 'de zoektocht naar de juiste bacterie' moest liggen, maar wel op het zoeken naar 'de juiste mix'. Higa vond tijdens zijn onderzoek 2000 geschikte micro-organismen. Uiteindelijk bleven er 80 soorten over die nu nog de basis vormen van EM.

Hoe zijn de Effectieve Micro-organimen samengesteld?

5 belangrijke families * EM bevat verschillende soorten effectieve micro-organismen. Ieder van hen heeft zijn speciale taak. En bovendien bevorderen ze onderling elkaars werking. De belangrijkste groepen zijn fotosynthetiserende bacteriën, actinomyceten, melkzuur-bactieriën, schimmels en gisten. Deze mix leeft in symbiose: de afvalstoffen van de ene zijn voeding voor de andere. Het finale resultaat is een productie van een enorme hoeveelheid voedingsstoffen zoals vitamines, aminozuren, organische zuren en antioxidanten.

Aeroob en anaeroob

Het bijzondere van EM zit in de combinatie van aerobe en anaerobe micro-organismen. Aerobe betekent ‘leven met zuurstof’ en anaerobe staat voor ‘leven zonder zuurstof'. In de wetenschappelijke wereld werd altijd aangenomen dat deze twee groepen onmogelijk naast elkaar konden leven omdat hun levensomstandigheden tegengesteld zijn. Nochtans, in de natuur komen beide groepen samen voor in de bodem. Vóór de ontdekking van Effectieve Micro-organismen was het vanzelfsprekend te denken dat aerobe micro-organismen de goede jongens waren en anaerobe de slechte. Beide bevatten echter ziekteverwekkende en ziekteonderdrukkende elementen. En beide kunnen ze stoffen veranderen in antioxidanten, die een gunstige invloed hebben op de gezondheid van bodem, plant, mens en dier.

De 5 belangrijke families Effectieve Micro-organismen:

Fotosynthetiserende bacteriën spelen de hoofdrol in de Effectieve Micro-organismen-activiteit. Door zonlicht en warmte van de bodem te benutten maken ze door fotosynthese waardevolle stoffen aan uit wortelafscheidingen, organische stoffen en schadelijke gassen. Planten kunnen de stofwisselingsproducten van deze bacteriën rechtstreeks opnemen. Daarnaast bevorderen de fotosynthetiserende bacteriën de toename van andere bacteriën en binden ze stikstof. Actinomyceten onderdrukken schadelijke schimmels en bacteriën en kunnen samen- leven met fotosynthetiserende bacteriën. Melkzuurbacteriën hebben een krachtige steriliserende eigenschap. Ze onderdrukken schadelijke micro-organismen en bevorderen een snelle afbraak van organisch materiaal. Gisten vervaardigen anti-microbiële en waardevolle stoffen voor de plantengroei. Hun stofwisselingsproducten zijn voedsel voor onder andere melkzuurbacteriën en Actinomyceten. Schimmels brengen fermentatie teweeg, waardoor organische stoffen snel afbreken. Zo onderdrukken ze stank en voorkomen aantasting door schadelijke insecten.  

Deel dit bericht


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *