LEEM IS EEN VOLWAARDIG BOUWMATERIAAL MET ZEER BIJZONDERE EN GEZONDE EIGENSCHAPPEN

Wat is leem?

Leem is een natuurlijke grondstof dat wordt gewonnen uit leemgroeven in Europa, waaronder in Nederland in Drente (de Nederlandse Basisleem). In de fabriek worden, voor de kleurproducten van leem, gekleurd zand en klei gemengd in de juiste hoeveelheden om diverse natuurlijke tinten te verkrijgen. Aan de bouwproducten van leem zijn geen chemische additieven toegevoegd en evenmin is het gebrand, zoals cement, kalk en gips waarbij veel CO2 vrij komt. Leem is opnieuw te gebruiken en het begrip “afval” kent het niet. Leem is dus een natuurlijk en ecologisch bouwmateriaal.

Wat voor toepassingen zijn er met leem?

 • Leemverf bestaat grofweg in twee varianten, namelijk gladde leemverf en structuurleemverf. Geschikt als wand- en plafondverf in het interieur. Verkrijgbaar in totaal c.a. 20 kleuren, die per merk onderling mengbaar zijn.
 • Leemstuc
  • Basisleem of bruinleem is een grove leemstuc met of zonder stro. De Basisleem wordt gebruikt om voldoende massa te verkrijgen op de muur voor een goede klimaatwerking en als geschikte ondergrond voor leemfinish of leemverf. Ook levert basisleem de poreuze massa die van invloed is op de akoestiek. Dikte is van 0,5 cm tot 4 cm.
  • Gekleurde basisleem is een grove basisleem met stro die als eindafwerking wordt gebruikt.
  • Leemfinish is een gestucte afwerking op kleur. Kan na voorbehandeling direct op wanden worden aangebracht of over basisleem. Verkrijgbaar in c.a. 150 kleurnuances. Maximale dikte is 2 tot 3mm.
  • Glansleem is een gestucte afwerking op kleur. In het zéér dunne stucwerk blijven de spaanaanslagen goed zichtbaar die voor een zeer exclusief en uniek uiterlijk zorgen. Na het polijsten gaat de leem glanzen.
 • Leembouwplaten zijn in feite een ecologische vervanger van gipsplaten. De platen zijn gemaakt van basisleem en geschikt gemaakt voor droogbouw. Ze hebben dus dezelfde eigenschappen als basisleem.

WAAROM LEEM? DE VOORDELEN EN DE NADELEN :

De nadelen :

 • Tja, het is natuurlijk wel een beetje vreemd om zand en klei in je woning tegen de muur te smeren. Wie doet dat nou? De schattingen zijn verschillend, maar er zijn zeker meer dan 50% op deze wereld helemaal gebouwd van leem. Overigens de meeste wel in een klimaat dat leembouw toestaat. In Nederland gebruiken we het eigenlijk alleen binnen, in het interieur.
 • En in ons interieur krijg je te maken met de eigenzinnige eigenschappen van leem, waaronder de kwetsbaarheid. Het beschadigt makkelijk door stoten of herhaaldelijk schuren van bijvoorbeeld een snoer van een stofzuiger langs een hoek. Kinderen op een driewieler die botsen tegen de muur of een hond die de muur krabt tijdens het spelen of om uitgelaten te worden. Of een stoel die met regelmaat tegen de muur geschoven wordt bij het opstaan van tafel.
 • Nog maar te zwijgen van vlekken. Leemstuc of leemverf is niet “schrobbaar” en bij vlekken kun je het niet afnemen met een nat doekje.
 • Leem kan niet tegen spatwater en is dus niet buiten of in een douchecel of achter een aanrecht en fornuis te gebruiken.
 • Het is dus verstandig om goed na te denken of het materiaal bij je smaak, gewoontes en leefomstandigheden past. Leem is een keuze, maar wel een die je behalve nadelen ook grote voordelen schenkt!

De voordelen :

Natuurlijke kleuren met structuur

Weliswaar een beperkt aantal kleuren maar wel kleuren met een zachte intensiteit die welhaast voor elkaar gemaakt zijn om samen te gebruiken. Kleuren die door hun structuur en matheid mee veranderen met het licht : ochtendlicht, daglicht, avondrood en kunstlicht. Leem is op één toepassing na (de glansleem) niet glad maar altijd met een lichte tot grove structuur. Door de kleur heen zie je altijd de kleur van de steentjes die erin zitten, wat de afwerking tekening geeft.

Binnenklimaat (vocht-accumulatie)

Leem is dampopen, het kan waterdamp opnemen. Bij voldoende leemmassa en spreiding door de ruimte kan de leemwand leefvocht (adem, transpireren, koken, douchen, etc.) opnemen en weer afstaan op het moment dat de lucht droog is. Zo leeft je in een gezonde contante Luchtvochtigheid. Door de meeste mensen wordt dit ervaring als zeer prettig en comfortabel. Veel luchtjes worden op die manier ook door de leem opgenomen.

Warmte (warmte-accumulatie)

Leem voelt in de winter warm en in de zomer koel. Het slaat warmte op en straalt dat daarna uit als het koeler wordt. Het wordt dan ook vaak gebruik bij wandverwarming. De beleving van warmte is met relatief droge lucht door de leem vaak aangenamer dan bij vochtige lucht. Daarom is in mediterrane landen de warmte veel draaglijker dan in ons eigen vochtige land.

Akoestiek (demping en nagalmreductie)

Leem is een poreus materiaal en daarom verdwijnt een deel van het geluid in een wand met daarop voldoende leemmassa. Maar het kan ook met de Tierrafino T-Paint Leemverf, die zo grof van structuur is, dat de nagalm in de kamer “gebroken” wordt zodat het lijkt alsof de kamer is gestoffeerd.

Natuurlijk, ecologisch en herbruikbaar materiaal

Al besproken, maar een voordeel is natuurlijk ook dat de winning erg energie spaarzaam gebeurt, waardoor je een bijdrage levert aan het verminderen van CO2 uitstoot. En ook omdat er geen oplosmiddelen of anderen chemicaliën in zitten.

Schoon werken met leem is erg plezierig omdat :

 • leem niet bijt in de huid van je handen.
 • het niet stinkt.
 • je leemresten niet bij het Chemisch Afval hoeft te deponeren, maar kan verstrooien in je tuin.
 • Leemstuc is geduldig. Het blijft in de ton verwerkbaar, ook na een dag of twee (of drie)
De Nederlandse Basisleem, de magische onderlaag voor andere aardse kleuren

 

Deel dit bericht


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *